30.9.11

Η εμπιστοσύνη της Lydia Plain





Η εγχώρια αγγλόφωνη εναλλακτική σκηνή, τα τελευταία χρόνια, έχει αναδείξει πολύ αξιόλογες γυναίκες τραγουδοποιούς, όπως η Monika, η Kat (Tango With Lions), η Nalyssa Green, η Violet Louise…με την συνοδεία άλλοτε κιθάρας κι άλλοτε πιάνου (ή ακόμα και θέρεμιν) και με όπλο την ιδιαίτερη φωνή τους μας έχουν παρουσιάσει πολύ όμορφες δισκογραφικές δουλειές και υπέροχα τραγούδια.
Σε αυτή την ξεχωριστή λίστα έρχεται να προστεθεί το όνομα της Lydia Plain.
Με κλασσική μουσική παιδεία στο πιάνο (ξεκίνησε από τα έξι της να μελετά), χρειάστηκε η κουβέντα ενός φίλου για να αποφασίσει πως αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της είναι να συνθέτει, να παίζει και να ερμηνεύει τα δικά της τραγούδια. Με την προσδοκία πως αυτά θα καταφέρουν να αγγίξουν πολλές ψυχές ακόμα.
Ακούγοντας το “trust” θυμήθηκα την πρώτη φορά που άκουσα την Tori Amos στο “Little Earthquakes” ή το “Samson” της Regina Spektor και τα έντονα συναισθήματα που ένιωσα. Ένα τραγούδι με το πιάνο να αποτελεί την παλέτα με την οποία η καλλιτέχνης δημιουργεί το έργο της. Στο ίδιο ύφος και οι υπόλοιπες συνθέσεις που μπορούμε να ακούσουμε στην σελίδα της στο myspace, με την εκπληκτική διασκευή στο “Bring You My Love” της PJ Harvey να ξεχωρίζει.
feeling a cold breeze... "winter is coming" for real…” γράφει…και θα την εμπιστευτούμε. Εξάλλου η μουσική της φαντάζει ιδανική παρέα για τις χειμωνιάτικες βραδιές μας.   





ComScore

27.9.11

Lefthanded Society - Power is useless





Τους γνωρίσαμε μέσα από την demo εκτέλεση του "The Ones I've Known" (αλλά και στα γνωστά στέκια του Χαλανδρίου). Είναι φυσικά οι  Lefthanded Society  και στο διάστημα που μεσολάβησε έχουν περάσει αμέτρητες ώρες στο στούντιο κάνοντας πρόβες και γράφοντας τα τραγούδια για το πρώτο τους άλμπουμ. Το ευχάριστο νέο είναι ότι για την κυκλοφορία του έχουν έρθει σε επαφή με εταιρεία και παραγωγό από το Λονδίνο. Δε γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες τη δεδομένη στιγμή, έχουμε  όμως στα χέρια μας ένα πρώτο δείγμα με τίτλο “Power is useless”.
Ο ήχος είναι ποιο σκληρός και με περισσότερο όγκο, τα φωνητικά είναι ποιο μεστά και το τελικό αποτέλεσμα ακούγεται ποιο ολοκληρωμένο. Φέρνει στο νου αγαπημένες στιγμές από τις αρχές των 90s και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για το Neo Rock & Roll των Lefthanded Society.



LEFTHANDED SOCIETY-Power is Useless by SadSongsWeLove


18.9.11

dEUS, η “μαγεία” είναι ακόμα εδώ





Όσοι τυχεροί βρεθήκαμε στο ΡΟΔΟΝ για την πρώτη εμφάνιση των dEUS στην Αθήνα, τον Απρίλιο του ’95, έχουμε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας για τη μπάντα από το Antwerp του Βελγίου. Είχαν ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο τους άλμπουμ “Worst Case Scenario” και έδωσαν μια εκπληκτική παράσταση μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό.
Ο πειραματικός τους ήχος (με επιρροές από Frank Zappa, Tom Waits και Captain Beefheart) και οι διαφορετικές καλλιτεχνικές αναφορές των μελών της μπάντας χαρίζουν στους dEUS καθολική κριτική αποδοχή αλλά και μεγάλο αριθμό πωλήσεων παγκοσμίως. Οι ίδιες όμως καλλιτεχνικές αναφορές γίνονται αναζητήσεις και προκαλούν πολλές αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος, με σημαντικότερη την αποχώρηση του μπασίστα Stef Kamil Carlens (που στην συνέχεια δημιούργησε τους Zita Swoon).
Έτσι, μετά την κυκλοφορία του τρίτου άλμπουμ τους Ideal Crash (1999) και το τέλος της αντίστοιχης περιοδείας, αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα και να ασχοληθούν με τα προσωπικά τους projects.
Επέστρεψαν στη δισκογραφία έξι χρόνια μετά, με το Pocket Revolution. Ακολούθησε μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία αλλά φαίνεται ότι κάτι έχει χαθεί από την αρχική “μαγεία”. Τη διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το μετριότατο Vantage Point του 2008. Το συγκρότημα κρατά σταθερά την συνεπή στάση απέναντι στο κοινό, έχει πολύπλευρη δραστηριότητα και κοινωνικοπολιτική δράση αλλά φαίνεται να έχει χάσει κάτι από την έμπνευση του.
Όλα αυτά μας έκαναν επιφυλακτικούς στην προαναγγελία του νέου άλμπουμ. Ευτυχώς ο κ. Barman και η υπόλοιπη παρέα μας εκπλήσσουν ευχάριστα. Το Keep You Close είναι η ποιο ώριμη δουλειά των dEUS και ασφαλώς ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.
Λιγότερο πειραματικό, ποιο μεστό, με τη μουσική και την ατμόσφαιρα να παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Χρησιμοποιούν κλασικές rock φόρμες  αλλά έχοντας δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ενορχήστρωση δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αισθαντική, άλλοτε groovy  και συνάμα σκοτεινή. Έναν ηχητικό κόσμο παρόμοιο με αυτόν που δημιουργεί ο Greg Dulli με τους Twilight Singers. Οπότε μόνο τυχαία δε θα χαρακτηρίζαμε την συμμετοχή του στα τραγούδια "Twice" και "Dark Sets In".
Με κάθε νέο άκουσμα του Keep You Close ανακαλύπτουμε νέες μικρές λεπτομέρειες που μας κάνουν να το εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο και να σκεφτούμε χαμογελώντας ότι η “μαγεία” είναι ακόμα εδώ.

Track List:
01. Keep You Close
5:16
02. The Final Blast
4:39
03. Dark Sets In
4:53
04. Twice (We Survive)
4:33
05. Ghost
4:36
06. Constant Now
3:48
07. The End Of Romance
4:38
08.
Second Nature 4:03
09. Easy 6:38




dEUS - Keep You Close (2011) by dEUSbe


11.9.11

The September Issue


always the summers are slipping away...



Lana Del Ray – blue jeans
Girls – vomit
Fanfarlo – replicate
Porcupine Tree – trains
Life Without Buildings - new town
dEUS - little arithmetics
Ghostpoet – liiines
Catherine Ringer feat. John Frusciante - prends-moi
St. Vincent – surgeon
Noel Gallagher's High Flying Birds - the death of you and me
She Keeps BeesCageMatch
Jessica Lea Mayfield - lounge act (Nirvana Cover)
Thurston Moore – circulation
Violet Louise – big time
Legendary TigerMan feat. Rita Redshoes – sister ray
Songs: Ohia - love leaves its abuser
Nina SimoneBaltimore
Charles Bradley (feat. Menahan Street Band) - heart of gold
Feist - how come you never go there
Diamond Rings - it's not my party
Jamie xx - far nearer
The Weeknd - what you need
Radiohead - codex




IF YOU OWN THE RIGHTS TO ANY OF THE MATERIAL POSTED HERE AND WOULD LIKE IT REMOVED, EMAIL ME AND I WILL TAKE IT DOWN.