13.6.11

O “Μαύρος Καθρέφτης” του Doug Aitken, η Chloë Sevigny και οι No Age





Αλήθεια, τι σχέση μπορεί να έχουν ο γνωστός εικαστικός, η star του σινεμά, οι ποπ θορυβοποιοί από το LA, ένας μαύρος καθρέφτης και ένα αγκυροβολημένο φεριμπότ στο λιμάνι του Πειραιά?
Αποτελούν σημαντικά κομμάτια του νέου, πολύ φιλόδοξου έργου του Doug Aitken, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Ελληνικό Φεστιβάλ.
To Black Mirror είναι μια βίντεο-περφόρμανς που εκτυλίσσεται πάνω σε ένα πλοίο με τη μορφή βιντεοπροβολής και ταυτόχρονης παράστασης. Σύμφωνα και με τον ίδιο τον Aitken, ο Μαύρος Καθρέφτης δεν είναι παρά μια αλληγορία πάνω στις ζοφερές πτυχές της ζωής των ανθρώπων στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα «...ένας παράλληλος κόσμος όπου η παγκοσμιοποιημένη αγορά, η επίδραση της ψηφιακής κουλτούρας και η εξάρτηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε συνέργεια με την καθημερινή ζωή διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων ανά την υφήλιο, κατασκευάζουν μια εύθραυστη πραγματικότητα όπου τα πάντα κινούνται με αστραπιαία ταχύτητα και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται...».

Η παρουσίαση του έργου του Doug Aitken, Black Mirror, περιλαμβάνει δύο μέρη:
  • Την έκθεση, μια παραγωγή του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, που παρουσιάζεται στο χώρο του Ιδρύματος, στα Σφαγεία της Ύδρας (20 Ιουνίου-25 Σεπτεμβρίου).
  • Την περφόρμανς, μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, που παρουσιάζεται στο λιμάνι του Πειραιά (16-17 Ιουνίου) και στο Μανδράκι της Ύδρας (19-20 Ιουνίου).

Το κοινό θα επιβιβαστεί σε ένα φεριμπότ, στο οποίο, μετά τη δύση του ήλιου, θα ξεκινήσει η βίντεο – περφόρμανς. Στις τρεις μεγάλες οθόνες σε σχήμα Π που ορίζουν την περίμετρο της σκηνής, θα προβάλλεται η ταινία Black Mirror. Στη διάρκεια του έργου, το οποίο διαδραματίζεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, θα εναλλάσσονται βίντεο – προβολές και ηχογραφήσεις με ζωντανή μουσική και ερμηνείες.
Το αποτέλεσμα είναι μια ενιαία ιστορία ειπωμένη μέσω πολλαπλών κινηματογραφικών προβολών με πρωταγωνίστρια την Chloë Sevigny, αλλά και τη συμμετοχή τραγουδιστών gospel, χορευτών και μουσικών. Η μοναδική, πρωτότυπη αυτή δουλειά συνοδεύεται από μουσική, την οποία εκτελεί το ροκ ντουέτο No Age από το Λος Άντζελες.



IF YOU OWN THE RIGHTS TO ANY OF THE MATERIAL POSTED HERE AND WOULD LIKE IT REMOVED, EMAIL ME AND I WILL TAKE IT DOWN.




No comments:

Post a Comment