23.3.11

Future Jazz Heroes


Αν και η jazz θεωρείται παραδοσιακή μουσική, χαρακτηρίζεται από μερικό ή ολικό αυτοσχεδιασμό στις φόρμες της, από μια απόλυτη ελευθερία, μουσική και πνευματική.
Αυτό επιτρέπει, στο πέρασμα των χρόνων, να αφομοιώνει στοιχεία από άλλα μουσικά είδη (rock, hip hop, electronica) και να ακολουθεί τις νέες τάσεις.
Δύο από τους κυριότερους εκφραστές ενός νέου είδους jazz είναι ο Christian Scott και ο Jose James, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας.




Ο τρομπετίστας Christian Scott, έχει γεννηθεί στη Νέα Ορλεάνη στις 31 Μαρτίου του 1983 και έχει χαρακτηρισθεί από το περιοδικό Jazz Times ως «ο θεός του νέου στυλ jazz». Από το 2006 έχει κυκλοφορήσει τέσσερα στούντιο άλμπουμς και μια ζωντανή ηχογράφηση. Έχει μια ιδιαίτερη τεχνική στο παίξιμο του την οποία ο ίδιος αποκαλεί «ψιθυριστή». Θέλει ο ήχος του να ακούγεται ξεχωριστός, με τον τρόπο που οι Miles Davis και Dizzy Gillespie, με τη διαφορετικότητα τους, κατάφεραν να αφήσουν το σημάδι τους σε ολόκληρες γενιές.  
Εκτός από την ικανότητα του στην τεχνική της τρομπέτας, φημίζεται και για την κομψότητα στο ντύσιμο του. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει συνεργαστεί με labels όπως Comme Des Garçons, Dior Homme, Rayban.
Αυτό που αρχικά μας τράβηξε την προσοχή στον κ. Scott ήταν η καταπληκτική του διασκευή στο the eraser του Thom Yorke, μέσα από το τελευταίο του αλμπουμ Yesterday You Said Tomorrow (2010).


IF YOU OWN THE RIGHTS TO ANY OF THE MATERIAL POSTED HERE AND WOULD LIKE IT REMOVED, EMAIL ME AND I WILL TAKE IT DOWN.





O Jose James γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Minneapolis, σε ένα μουσικό περιβάλλον όπου ο Prince και η funk συναντούσε την hip hop και την σύγχρονη jazz. Ανακάλυψε από νωρίς το πάθος του για τη μουσική και το γράψιμο, καθώς και την ικανότητα του να τραγουδά με βάση τις παραδοσιακές jazz φόρμες. Έκανε τα πρώτα του βήματα συμμετέχοντας στην avant-garde κολεκτίβα Ancestor Energy, μέχρι να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη για να φοιτήσει στη σχολή The New School for Jazz and Contemporary Music. Εκεί γνώρισε τους μουσικούς που τον συνόδεψαν στην ηχογράφηση του πρώτου προσωπικού του δίσκου “The Dreamer” αλλά και στις πρώτες ζωντανές του εμφανίσεις. Το The Dreamer συμπεριλήφθηκε σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα jazz αλμπουμς του 2008 και οι κριτικοί ανακάλυψαν τη νέα φωνή της jazz, έναν συνδυασμό μεταξύ Gil Scott Heron και Terry Callier.
Μια τυχαία συνάντηση στο Λονδίνο με τον θρυλικό dj Gilles Peterson οδηγεί σε ένα συμβόλαιο με την δισκογραφική του εταιρεία Brownswood Recordings και ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά του. Ανακαλύπτει το underground, συνεργάζεται με djs και παραγωγούς και καταφέρνει, με μια μπάντα που παίζει ζωντανά, να συνδυάσει την jazz και την soul με σύγχρονους ήχους dubstep και hip hop. Αποτέλεσμα ο υπέροχος δεύτερος δίσκος του Blackmagic που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2010 και τον καθιέρωσε σαν έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους της Νέας Jazz.


IF YOU OWN THE RIGHTS TO ANY OF THE MATERIAL POSTED HERE AND WOULD LIKE IT REMOVED, EMAIL ME AND I WILL TAKE IT DOWN.









No comments:

Post a Comment